Vikdörrar och vikpartier: Din kompletta guide

Hej! Du har nu två val:

  1. Scrolla ner på sidan och läs allt om vikdörrar och vikpartier. Eller:
  2. Välj en modell som du är intresserad av nedan:

ALLT OM VIKDÖRRAR OCH VIKPARTIER

Kolla här:

Jag tror du håller med när jag säger:

-Det är så otroligt härligt när solen tittar fram på våren!

Men hur kan man njuta av den till fullo? Utan att behöva dra fram alla utemöbler det första man gör? (För att det fortfarande är liiite för kallt...)

Jo, genom att installera vikdörrar så kan du sitta inne i din härligt mjuka fåtölj och njuta av vårsolen. Eventuellt invirad i en filt? Det är bara att öppna upp hela väggen och njuta! :)

Inte konstigt att Vikdörrar och vikpartier är en uppåtgående trend!

För den sakens skull så har du hamnat på exakt rätt hemsida!

Läs vidare för att lära dig mer om dessa underbara fasadpartier.

Kärt barn har många namn

Vad heter det egentligen?

Anledningen till varför vi skriver både vikdörrar och vikpartier är för att folk kallar dem olika saker när de menar samma sak. En del kallar det vikpartier eller vikväggar, andra säger vikdörrspartier eller vikfönster och en tredje glaspartier eller fasadpartier. Phu! Det kan lätt bli lite snurrigt, men kärt barn har många namn!

Vi väljer att kalla det vikdörrar för det är just vad det är. Dörrar som viks åt sidan, alltså vikdörrar. Sedan finns det isolerade vikdörrar för utomhus eller oisolerade vikdörrar för inomhus. Man kan hålla på hur länge som helst...

Öka värdet på fastigheten

Faktum är:

Fler och fler människor vill kunna öppna upp större på ett bättre sätt och det är där Vilenta erbjuder den perfekta lösningen.

Om man jämför vikdörrar med t.ex. skjutdörrar som bara öppnar hälften av dess totala storlek så får man ett mycket högre upplevt värde av att välja vikdörrar. Lägger du sedan samma eller liknande golv ute och inne så är känslan total! Gränsen mellan ute och inne försvinner i princip när vikdörrarna är fullt öppna.

Öppen vikdörr

Valfrihet som ledord

Här har du det:

Vikdörrar från VILENTA kan du få precis som du själv vill ha dem!

Vilka mått du vill, vilken färg du vill, vilket av de fyra materialen du vill och vilka spröjs du vill! Öppningshåll, om du vill öppna dem inåt i rummet eller utåt, om du vill öppna den åt höger eller vänster eller i mitten.

Bra att veta:

När man pratar om vilket håll en vikdörr ska öppnas så tänker man alltid att man ser den från den sidan där gångjärnen sitter.

Alltså: Är det en utåtgående så ser man den från utsidan och är den inåtgående så ser man den från insidan.

Tärnaby Vikdörrar

Gångdörr eller inte gångdörr?

Vikdörrar finns i väldigt många olika öppningsmöjligheter: 

Läs noga nu:

Här kommer en förklaring om hur gångdörrar fungerar:

  • Om vikpartiet har ett ojämnt antal dörrblad (3, 5, 7, 9) så öppnas gångdörren åt samma håll som alla de andra dörrarna.
  • Är det däremot ett jämnt antal dörrar (2, 4, 6, 8) på vikdörren så öppnas gångdörren åt motsatt håll.
  • När det är ett ojämnt antal dörrar så fungerar alltid första dörren som en gångdörr och du kan välja om den ska följa med de andra dörrbladen eller öppnas åt motsatt håll.
  • När det är ett jämnt antal dörrblad så kan du välja att få en gångdörr åt motsatt håll eller att alla dörrblad öppnas åt samma håll utan gångdörr. Eventuellt kan du ha öppningen från mitten som Schema 633 nedan.

Se beskrivningen nedan så förstår du:

Du kanske vill kunna vädra utan att öppna hela dörren? Då behöver du välja Sälen Vikdörrar PVC med gångdörr åt motsatt håll. Den har nämligen en tilt-funktion på gångdörren som är väldigt smart om man inte vill öppna helt. Sälen Vikdörrar PVC är väldigt funktionella och är det rätta valet om man är ute efter praktiska och underhållsfria vikpartier.

Sälen Vikdörrar PVC

Sälen Vikdörrar PVC

Tycker du däremot att design är viktigt och vill ha riktigt snygga vikdörrar med smala slimmade profiler? Då ska du välja Tärnaby Vikdörrar Aluminium som är mycket uppskattade av arkitekter och designers.

Tärnaby vikdörrar aluminium

Tärnaby vikdörrar aluminium

 Alla isolerade vikdörrar från VILENTA har följande funktioner:

·         Valfria mått (inom vissa ramar)

·         Valfria färger. Även olika färg inne och ute.

·         Vikbara i flera olika kombinationer, höger, vänster, mitten, utåt, inåt, gångdörr.

·         Bra lågt U-värde: 1,1 för PVC, 1,2 för TRÄ och TRÄ/ALU, 1,3 för Aluminium.

 

För mer information om funktioner på ett specifikt material gå in på sidan för den önskade modellen:

Tärnaby Aluminium

Sälen PVC

Åre Trä/Alu

Idre Trä

Känsla av frihet!

Vikdörrar från Vilenta utstrålar design och känsla som höjer värdet på din bostad. Du får in mer dagsljus, större yta att röra dig på och en enorm frihetskänsla i rummet. Det är några av anledningarna till att fler och fler väljer vikdörrar istället för en traditionell altandörr och fönster. Tänk dig själv, en öppning på 80 cm eller en öppning på 500 cm? Vad väljer du när du ändå har möjligheten? Trodde väl det! Vem vill inte släppa in 5 meter av trädgården när det är 30 grader varmt ute?

Vår vision är att vara Nordens ledande varumärke på vikdörrar.

Vårt mål är alltså att vara ”top of the mind” när man tänker på vikdörrar. Främst när det handlar om isolerade vikdörrar men även exklusiva vikdörrar inomhus.

5 ANLEDNINGAR ATT KÖPA VIKDÖRRAR!

1.      Du kan öppna upp hela väggen!

Vikdörrar kan du öppna upp helt och hållet. Åtminstone så mycket av väggen som vikdörren täcker. (Självklart) Detta kan du inte göra med exempelvis skjutdörrar eller om du väljer en altandörr och fönster istället.

Lektion 1: Vikdörrar = Större öppning.

2.      Du får mer plats att leva på!

Eftersom du kan öppna upp så mycket större med vikdörrar så ger det er större plats att leva på. Tänk dig en perfekt solig ljummen sommarkväll, du viker upp dina vikpartier ut till altanen, drar ut långbordet och njuter av platsen.

Lektion 2: Vikdörrar = Större plats.

3.      Vikdörrar höjer värdet på huset!

Åtminstone det upplevda värdet på ditt hus stiger mångfaldigt när du har monterat vikdörrar jämfört med om det bara är en vägg på samma ställe. Vad väljer du själv? En helt vanlig vägg som man varken ser igenom eller kan öppna? Eller en vikvägg som man både kan se igenom, som släpper in mängder med positivt dagsljus och som du kan öppna helt och hållet?

Lektion 3: Vikdörrar = Högre värde på huset.

4.      Du väljer själv!

När du köper dina vikdörrar från Vilenta så kan du själv välja precis hur du vill ha dem. Ska de öppnas inåt eller utåt? Höger eller vänster? Med eller utan gångdörr? Med eller utan spröjs? Vikdörrar utomhus eller vikdörrar inomhus? Svart, vit eller rosa? DU VÄLJER!

Lektion 4: Vikdörrar = Valfrihet.

5.      Känslan!

Öppna upp och släpp in trädgården! Känn dofterna i luften och en varm bris i ansiktet. Sitt inne i soffan och känn solens strålar i ansiktet. Hör fåglarna kvittra och bäcken porla. Känn på det! Smaka på det! Vikdörrar blottar ut gränserna mellan här och där, mellan ute och inne.

Lektion 5: Vikdörrar = Känsla av frihet.

 

5 Tips på hur du väljer rätt isolerade vikdörrar

Det finns mycket som kan vara bra att tänka på nu när du ska köpa nya vinterisolerade vikpartier. Nedan har vi listat 5 tips för att göra det lättare för dig att välja rätt vikdörrar:  

1.       Vilket material vill du ha? Vikdörrar finns att få i följande material:

·         PVC – Detta alternativ är underhållsfritt och ett mycket prisvärt val. Passar bäst om man vill slippa slösa tid, pengar och energi på att skrapa, slipa och måla.

·         Trä – Ett traditionellt val som kan passa bättre i äldre träbyggnader för att anpassa stilen efter det ursprungliga utseendet. Nackdelen kan dock vara att trä är känsligare mot väder och vind.

·         Aluminium – Detta är också ett underhållsfritt alternativ som vanligtvis är dyrare i inköp. Isolervärdena är inte lika bra som PVC då aluminium leder kyla men för att förebygga detta så har de oftast en köldbrygga i profilen som bryter kylan att komma in.

·         Trä/Alu – Detta är vikdörrar med träkärna och aluminiumbeklädd utsida. Detta ger den traditionella känslan invändigt samtidigt som aluminiumbeklädnaden på utsidan skyddar träet mot väder och vind bättre.

2.       Vilken storlek ska vikdörren ha? Här finns ett antal frågor att ta ställning till. Har du redan en öppning i väggen där vikdörren ska sitta? Sitter det redan en gammal vikdörr som ska bytas ut? Hur mycket ljus vill ni släppa in? Hur mycket vill du kunna öppna? Fördelen med vikdörrar vs skjutdörrar är ju att man kan öppna en vikdörr hela vägen, det passar därför perfekt med en vikdörr om man har en altan eller uteplats i söderläge.

3.       Vikdörrar finns att få i en mängd olika färger. Vilken färg vill ni ha? Du kan faktiskt få din vikdörr i valfri RAL-kulör! (i alla fall hos oss). Vill du ha samma färg på profilen som på huset eller vill du bryta av med en annan färg? Vill du ha samma färg som grannarna har eller vill du sticka ut med en annorlunda färg? (kanske bäst att fråga dina grannar först innan du installerar en alltför extrem kulör:) Helt enkelt; hur vill ni att det ska se ut?

4.       Hur ska vikdörren öppnas? De flesta vikdörrar är bäst anpassade för att öppnas inåt och du kan välja precis från vilket håll du vill öppna din vikdörr. Eller du kanske vill öppna från mitten? Tänk på hur du vill möblera inomhus så att öppningen kommer rätt i förhållande till din inredning. Om du har en uteplats, tänk då på vart utemöblerna står o.s.v. Ja, du fattar!

5.       Tänk igenom vad som är viktigast för era förhållanden. Vill ni kanske sänka era energikostnader? Då behöver ni en vikdörr med de absolut bästa isolervärdena. Eller vill ni att trävillans originalkaraktär bibehålls? Då passar nog en vikdörr med träprofil bäst o.s.v. Det är helt upp till er hur ni vill ha det!

Fyll i formuläret för att få en offert på valfria vikdörrar:

Du kan även fylla i formuläret på respektive sida.
 

Telefon: 0371 - 700 09

E-post: info@vilenta.se

Pineberry