TIPS: 5 Saker att tänka på när du ska montera nya skjutdörrar

Det finns mycket som kan vara bra att tänka på när du ska installera skjutdörrar. Nedan har vi listat 5 tips för att göra det lättare för dig. 

1.       Vilket material vill du ha? Skjutdörrar finns att få i följande material:

·         PVC – Detta alternativ är underhållsfritt och ett mycket prisvärt val. Passar bäst om man vill slippa slösa tid, pengar och energi på att skrapa, slipa och måla.

·         Trä – Ett traditionellt val som kan passa bättre i äldre träbyggnader för att anpassa stilen efter det ursprungliga utseendet. Nackdelen kan dock vara att trä är känsligare mot väder och vind.

·         Aluminium – Detta är också ett underhållsfritt alternativ som vanligtvis är dyrare i inköp. Isolervärdena är inte lika bra som PVC då aluminium leder kyla men för att förebygga detta så har de oftast en köldbrygga i profilen som bryter kylan att komma in.

·         Trä/Alu – Detta är skjutdörrar med träkärna och aluminiumbeklädd utsida. Detta ger den traditionella känslan invändigt samtidigt som aluminiumbeklädnaden på utsidan skyddar träet mot väder och vind bättre.

2.       Vilken storlek ska skjutdörren ha? Här finns ett antal frågor att ta ställning till. Har du redan en öppning i väggen där skjutdörren ska sitta? Sitter det redan en gammal skjutdörr som ska bytas ut? Hur mycket ljus vill ni släppa in? Hur mycket vill du kunna öppna? Tänk på att en isolerad skjutdörr bara öppnar hälften av dess totala längd. Vill du kunna öppna upp riktigt stort så är vikdörrar ett fantastiskt bra val!

 
 

3.       Skjutdörrar finns att få i en mängd olika färger. Vilken färg vill ni ha? Du kan faktiskt få din skjutdörr i valfri RAL-kulör! (i alla fall hos oss). Vill du ha samma färg på profilen som på huset eller vill du bryta av med en annan färg? Vill du ha samma färg som grannarna har eller vill du sticka ut med en annorlunda färg? (kanske bäst att fråga dina grannar först innan du installerar en alltför extrem kulör:) Helt enkelt; hur vill ni att det ska se ut?

 
Skjutdörrar glas altan
 

4.       Hur ska skjutdörren öppnas? Du kan välja precis från vilket håll du vill öppna din skjutdörr. Eller du kanske vill öppna från mitten? Tänk på hur du vill möblera inomhus så att öppningen kommer rätt i förhållande till din inredning. Om du har en uteplats, tänk då på vart utemöblerna står o.s.v. Ja, du fattar!

 
skjutdörrar veranda
 

5.       Tänk igenom vad som är viktigast för era förhållanden. Vill ni kanske sänka era energikostnader? Då behöver ni en skjutdörr med de absolut bästa isolervärdena. Eller vill ni att trävillans originalkaraktär bibehålls? Då passar nog en skjutdörr med träprofil bäst o.s.v. Det är helt upp till er hur ni vill ha det!

Vill du istället kunna öppna hela partiets bredd så kika in på våra vikdörrar.